Dezinfectia in zootehnie
Conditiile de mediu si controlul acestuia sunt esentiale pentru sanatatea produsului pentru consumator si implicit al profitabilitatii economice pentru producator.
Este cunoscut ca in acest domeniu s-au elaborat programe de biosecuritate care au la baza masuri preventive si corective specifice.
Implemetarea unui program de dezinfectie este unul de maxima importanta.
Programul de dezinfectie trebuie sa raspunda unor criterii si trebuie sa fie:- practic, usor de sustinut si implementat,
- sa utilizeze dezinfectanti cu spectru de actiune adecvat si verificat.
Un program de dezinfectie contine in principal urmatoarele elemente:
- identificarea tuturor punctelor neclare din procesul de productie,
- identificarea punctelor critice,
- stabilirea pentru fiecare punct critic a parametrilor de definitie ex. temperatura, vascozitate, unelte de lucru, trasabilitate, etc.
- monitorizarea si stabilirea limitelor parametrilor de control din punctele critice,
- stabilirea de proceduri si implementarea lor in vederea corectiei si incadrarii in limitele impuse,
- verificarea procedurilor stabilite si asigurarea ca sistemul implementat este sigur si efectiv realizat.
Programele de dezinfectie se refera la:
- aprovizionarea si stocarea apei potabile,
- dezinfectia propriu-zisa,
- dezinfectia terminala a rezervoarelor de apa, spatiilor de crestere, abatoarelor, spatiilor de clocire, etc.
Apa trebuie sa fie permanent dezinfectata, atat in cazul administrarii manuale cat si prin sistem de autodozare. Nivelul de clor rezidual al apei de baut este de 0,5 ppm, respectiv 0,5 mg/litru. In lipsa unei posibilitati de determinare a clorului rezidual dozajul este de 1,5 la 3,0 ppm pentru apa curata si de 4-6 ppm pentru apa murdara.
Una tableta de BICLOSOL contine 150 ppm clor activ. Pentru a realiza continutul de clor rezidual de 0,5 ppm (0,5 mg/litru), sunt necesare tablete astfel:
APA CURATA:(1,5-3ppm) ....1 tb. la 3.000 -1.500 litri,APA MURDARA (4-6 ppm) .....1 tb. la 1.125 - 750 litri
2.b) DEZINFECTIA PROPRIU-ZISA
2.b.1) Incaltamintea
Tot personalul trebuie sa utilizeze incaltaminte adecvata la intrarea in locatiile fermei.
Pentru dezinfectia zonei de trecere se utilizeaza BICLOSOL in concentratia de 7 tb. la 10 litri de apa
2.b.2) Vehiculele de transportPneurile trebuie sa indeplineasca anumite conditii la intrarea si iesirea din locatiile fermei.
Pentru dezinfectia zonei de trecere se utilizeaza BICLOSOL in concentratia 7 tb. la 10 litri de apa.
Vehiculele si echipamentele de incarcare si descarcare trebuie sa fie curate si dezinfectate dupa fiecare utilizare cu BICLOSOL, solutia utilizata fiind in concentratia 3-4 tb. la 10 litri de apa. 2.b.3) Dezinfectia mainilorEste necesar a spala mainile in solutie dezinfectanta in punctele critice cum ar fi colectarea oualelor. Se utilizeaza BICLOSOL in concentratia 1tb. la 10 litri de apa.
2.c.1) Se scot din locatie toate animalele, echipamentele mobile si alimentele. Se inchid sistemele de alimentare cu hrana si apa.
2.c.2) Se indeparteaza prin periere, suflare sau vacuumare toata murdaria si praful de pe conducte, ferestre, stalpi, luminatoare, cai de acces, echipament sau oricare alte zone pe care materialul organic s-a depus.
2.c.3) Se scoate afara tot gunoiul rezultat.
2.c.4) Se curata toata incinta prin spalare cu solutie cu detergent, manual sau cu utilaje specifice.
2.c.5) Dezinfectia se efectueaza pe cat posibil imediat dupa curatenie.
Solutia dezinfectanta se aplica prin stropire, cca. 100 litri la 500 m2. Solutia dezinfectanta cu BICLOSOL este in concentratie 3-4 tablete la 10 litri de apa.
2.c.6) Se dezinfecteaza cu solutie BICLOSOL in concentratie 3-4 tablete la 10 litri de apa si echipamentele scoase afara din locatie in vederea reutilizarii.
2.c.7) Sistemul de alimentare cu apa se dezinfecteaza si el prin pomparea in conducte a unei solutii de dezinfectie cu BICLOSOL in concentratie de 1 tableta la 60 litri de apa timp de 30 minute.
2.c.8) Locatia se poate utiliza dupa 24 de ore de la dezinfectie.
2.d) DEZINFECTIA OUALOR
2.d.1) Doar ouale curate pot fi dezinfectate.
2.d.2) Oualele de dezinfecteaza cu o solutie avand o temperatura de 52 grade C prin stropire sau 42 grade C prin stergere. Timp de dezinfectie 3 minute.
2.d.3) Doar ouale uscate pot fi ambalate.
2.d.4) Apa pentru umidificarea incubatoarelor trebuie dezinfectata cu BICLOSOL in concentratie de 1 tableta la 300 l apa.
2.d.5) Pavimentele, peretii, mesele din magazia de stocare a oualelor se dezinfecteaza in fiecare zi cu BICLOSOL in concentratie de 1 tableta la 3,5 l apa.
« »
Aplicatii-Click pe enumerari
Dezinfectia in domeniul sanitar
Dezinfectia COVID 19
- hoteluri, restaurante, scoli, gradinite, crese, internate, penitenciare, unitati militare
- coafura, frizerii, saloane infrumutesare, magazine alimentare
- nave maritime, avioane, trenuri de pasageri, autobuze, metrou
- sali de sport si fittness, stranduri, piscine
- lenjerie alba din hoteluri, restaurante, pensiuni, unitati militare, penitenciare,etc.
Dezinfectia apei
Dezinfectia alimentara
- dezinfectia suprafetelor bloc alimentar
- dezinfectia aparaturii si ustensilelor alimentare
- dezinfectia veselei si tacamurilor
- dezinfectie vase si recipiente alimentare
- dezinfectia lenjeriei, fetelor de masa
- dezinfectia mijloacelor de transport alimente
- dezinfectia legumelor si fructelor
- dezinfectia oualor de pasare
- dezinfectia alimentarelor, carmangeriilor, pietelor
Dezinfectia in zootehnie
- dezinfectia suprafetelor si cailor de acces
- dezinfectia grajdurilor si cotetelor
- dezinfectia puturilor de captare a apei
- dezinfectia canalizarii si conductelor de apa
- dezinfectia apei potabile pentru animale si pasari
- dezinfectia lenjeriei, cizmelor, halatelor
- dezinfectia oualor de pasare
- dezinfectia recipientelor de lapte, apa potabila
- dezinfectia mijloacelor de transport animale si pasari
- dezinfectia generala a fermelor de animale si pasari